Австрійська доба у Дрогобичі: двері Культурно-освітнього центру відреставрували, на черзі ще одні

15 Червня 17:16

Відреставровані старовинні двері Культурно-освітнього центру імені Івана Франка у Дрогобичі – показовий приклад того, яким може бути результат, коли зусилля влади та громади є об’єднані.

Про реалізований проект повідомила керівниця комунального закладу «Дрогобицький культурно-освітній центр» Марія Супрун.

За її словами, ідея відреставрувати старовинні двері дрогобицьких будівель виникла ще два роки тому в киянки Дарини Станіславської. Її підтримали і мешканці, і керівництво міста.

Керівник управління культури, а на той час очільник ТІЦ Ігор Чава допоміг виготовити листівки з авторським малюнком Дарини. Міський голова Тарас Кучма підтримав ініціативу та сприяв у її реалізації. Марія Супрун ініціювала збір коштів та переконувала всіх у доцільності реалізації проекту.

Нам вдалось зібрати 47 тисяч 250 гривень. Близько десяти тисяч гривень зібрали в самій міській раді. Решту коштів збирали всі небайдужі – управління культури, місцеві заклади, небайдужі дрогобичани та навіть кияни, – родичі Дарини, навіть люди з-за кордону. Ми щиро вдячні тій неймовірно великій кількості людей, які повірили в нас і вирішили змінювати Дрогобич на краще – наголошує керівниця Культурно-освітнього центру імені Івана Франка Марія Супрун.

Ще донедавна вхідні двері КОЦ-у виглядали отак.

Однак їх таки вдалось успішно відновити. Двері вдалось відреставрувати до найдрібніших деталей XX століття. Було важко знайти елементи, доволі довго чекали на австрійський замок. Через карантин, а тепер війну, – збір коштів, а потім і самі роботи затягнулись в часі. Однак в травні їх таки завершили.

Відновленням вхідних дверей Культурно-освітнього центру займався місцевий реставратор – дрогобичанин Юрій Пєлєвін. Самі роботи тривали півроку. Сьогодні двері максимально відповідають вигляду пізньої австрійської епохи. Однак вони тут – не єдині.

Другі двері нашого Центру також потребують реставрації. Так як вони мають схожий вигляд та вітражі – то разом створюють єдиний архітектурний ансамбль пізньої австрійської доби. Тому надалі ми плануємо продовжити роботу та відреставрувати і їх – розповідає Марія Супрун.

Перейти до вмісту