Тарас Кучма спільно з Віталієм Кличком, Петром Галущаком та Ігорем Курусом відкрили у Києві таблицю на місці майбутнього пам’ятника Івану Франку | Відео

14:55 9 Вересня 2021

Франку у Києві бути! 9 вересня у столиці відкрили та освятили камінь, на місці якого встановлять пам’ятник титану думки та слова – Іванові Франку. Пам’ятник постане у сквері на розі вулиць Інститутської та Липської.

Пам’ятний знак на місці майбутньої скульптури із мером Києва Віталієм Кличком урочисто відкрили міський голова Дрогобича Тарас Кучма, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус та правнук Франка – Петро Галущак.

Також у церемонії відкриття взяли участь представники релігійних конфесій Дрогобиччини, директор Історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, а також громадськість та наукова спільнота столиці і Франкового краю.

Як наголосив у промові перед присутніми Ігор Курус – ідея створення повноформатної скульптурної композиції Франку у Києві витала давно і належить онуку Роландові Франку. Організатором цього заходу виступає Міжнародний фонд Івана Франка.

Сьогодні історичний день – 10 років ми йшли до цього часу, коли в Києві буде визначено місце, де постане повноформатна скульптура Івану Франку. Локація для скульптури в урядовому кварталі обрана не випадково – тут поруч є пам’ятник Пилипа Орлик, який вважається автором першої Конституції України. Сам ж Франко все життя був сподвижником та фундатором української державності, – підкреслив Ігор Курус.

Як зауважив мер Києва Віталій Кличко, пам’ятник Франку буде встановлений на цьому місці вже найближчим часом. Поруч із скульптурою розмістять інформаційну таблицю з іменами усіх причетних до історичного моменту.

Із словами вдячності від малої батьківщини Івана Франка – Дрогобиччини – виступив міський голова Дрогобича Тарас Кучма. Очільник громади щиро подякував меру столиці за те, що у самісінькому серці Києва нарешті гідно буде пошанований великий українець – Іван Франко.

Напрацювання Івана Франка, як громадського та політичного діяча – це поле для наслідування та досліджень для усіх майбутніх поколінь. Це – дороговказ для нас. Крізь віки маємо пам’ятати настанови Франка – українська нація має бути одним організмом, єдиним, нероздільним, здібним до самостійного культурного і політичного життя. Бо лиш в єдності є наша сила і подальший розвиток, – підкреслив Тарас Кучма.

На камені, де згодом постане пам’ятник Каменяреві, розміщена інформаційна табличка з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт з даними про життя та творчість Івана Франка.

Фото з мереж інтернету

Перейти до вмісту