Дерусифікація в дії: у Чистий четвер Дрогобич позбувся комуністичної нечисті

14:03 21 Квітня 2022

Сьогодні, 21 квітня, в Чистий четвер у Дрогобичі відбулась символічна подія, яка вже вписалась у новітню історію міста та України загалом. Після тривалої бюрократичної тяганини, Дрогобич очищується від елементів комуністичної символіки.

Сьогодні проводяться роботи з демонтажу комуністичної символіки Меморіалу слави на перехресті вулиць Самбірської та Івана Франка, більш відомого як «Вічний Вогонь».

В процедурі демонтажу взяли участь керівництво громади, спільно з депутатським корпусом та небайдужими активістами, які спільно з комунальними службами міста, знесли комуністичну зірку, постамент та інші елементи, що символізують радянську епоху.

Юридична підготовка до демонтажу «Вічного вогню» тривала з літа минулого року. Ще тоді у Дрогобичі було проведено громадські консультації та зібрано пропозиції від мешканців та громадських організацій міста.

Від літа минулого року було проведено процедури – тривалі в часі, але вкрай важливі – аби привести всі наші дії у повну відповідність до норм закону. Ми розробили технічний паспорт, який чітко відділив могили від інших елементів постаменту. Відтак ані п’ятикутна зірка, ані гармата, ані жінка, що символізує Радянський Союз, – не є елементами кладовища. Юридично ми отримали повне право на демонтаж цих елементів, хоча моральне право ми мали давно, – переконаний заступник міського голови, керівник оргкомітету з питання демонтажу «Вічного Вогню» Андрій Ковч.

Прибув до Дрогобича в час демонтажу радянської символіки і директор меморіалу пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, який планує продовжити дослідження території та можливих поховань.

На мою думку треба продовжити роботу та з’ясувати, чи тут справді є поховання. Бо станом на сьогоднішній день ми не можемо точно цього стверджувати. Якщо поховання є, то їх потрібно звідси перенести – могили мають бути на кладовищі, а не в центрі міста Дрогобича, – наголосив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, що Меморіал пам’яті жертв німецько-радянської війни «Кладовище радянських воїнів» був побудований у Дрогобичі в 1974 році. За свідченнями дрогобичан старшого покоління, в цьому місці ховали співробітників підрозділів НКВС-МВС та НКДБ-МДБ-КДБ, які загинули в післявоєнний період в боях з борцями за незалежну Україну. Є й такі очевидці, які стверджують, що жодних захоронень під меморіалом насправді немає. Думки істориків та науковців з цього приводу – різняться.

Сьогодні Дрогобич нарешті позбувається радянської символіки, а місце колишнього Меморіалу слави в подальшому планують облаштувати, як пам’ятний сквер.

Не можна ставити на одні шальки терезів Каїна і Авеля, вбивць і жертв. Ми не можемо шанувати тих, хто нас вбиває. Але ми не вандали, ми не руйнуємо могили. Ми лише забираємо ті пам’ятні знаки, які насаджувались нам комуністичним режимом. Ніхто з Дрогобича не виступив проти, всі підтримують демонтаж і ці дії є колективним рішенням усієї нашої громади, – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Перейти до вмісту