Їжте безлімітно!

На цій незвичній фермі можна досхочу смакувати полуниці задармо. А платити треба лише за ті, які везете додому
…До ферми доводиться добиратися польовими дорогами. Але на невеликому схилі її помічаєш здалеку – посеред поля раптом з’являються акуратні грядки, теплиця та синьо-жовтий прапор. Її власник – Микола Стецьків – колишній учасник АТО. Одержавши від держави 10 соток землі, він вирішив зайнятися сільським господарством.
Вивчив методи органічного рослинництва, отримав сертифікацію “Органік стандарт”. І за рік створив екоферму — у відкритому грунті вирощує полуниці.
Але “фішка” бізнесу — не в органіці. Ферма діє за принципом “Збери собі сам”. Тобто відвідувачі збирають ягоди самостійно. На полі можна їсти досхочу, а за кожен кілограм з собою фермер Микола Стецьків просить 50 гривень.
“Збираєте, скільки хочете! їсте безлімітно. А за те, що забираєте додому, — платите”, — пояснює.
І щодня на ферму їдуть автомобілями десятки сімей. А додому везуть самостійно зібрані ароматні ягоди. Цікаво, чим вони такі особливі?
Рівні ряди полуниці ваблять запахом стиглих ягід. Одна гарніша за іншу. “Я вирощую різні сорти, — пояснює господар, який особисто зустрічає кожного відвідувача. — Ось ці ягоди великі, пружні, але з кислинкою”. Вона, напевно, ідеальна для шоколадного фондю”, — подумала я собі. “А цей сорт має зовсім не такий смак, — підводить до іншого ряду. – Ягоди не дуже великі, але солодші”. І, як на мене, смачніші. Важко зупинитися, щоб раз за разом не класти собі до рота щойно зірвану ягоду. Хай навіть немиту. “Та не бійтеся, тут нема жодної “хімії”, можна їсти і так”, — заспокоює господар. Цікавлюся, що спонукало шукати нові підходи у бізнесі. “Спочатку вирощував ягоди “з доставкою додому”. Та, якщо чесно, цей процес мене виснажив, — розповідає фермер. — Не було достатніх обсягів, не встигав вчасно розвозити, бракувало площі. Тоді я взяв у сусідів в оренду ще декілька ділянок та організував ферму.
А чому принцип “Збери собі сам”? Такий формат роботи
з клієнтами дуже популярний у країнах Європи, Канаді, США. Люди, які ніколи й не бачили, як ростуть полуниці чи інша культура, радо їдуть на такі ферми, самі збирають урожай, який потім купують. От ми з дружиною вирішили спробувати таке і в Україні”.
Фермер розповідає, що ідею сприйняли не відразу. Були відгуки на кшталт: “Я на базарі полуниці за 20 гривень куплю”. “Але ж я нікого не силую, — каже господар. — По-перше, на базарі вам не завжди дадуть вибрати найкращі, найсолодші ягоди — купуєте все підряд, разом із недостиглими або гнилими. А тут збираєте ягоди одну до одної. По-друге, на фермі ніхто, крім вас, не торкається ягоди. А на базарі чи в магазині ви не знаєте, хто та якими руками збирав полуниці. По-третє, тут ягоди зривають просто з куща, свіженькі. А на базарі ви не знаєте, як довго вона пролежала. Врешті, тут ви можете куштувати і вибирати сорти, які засмакували найбільше”.
До ферми постійно під’їжджають машини. Збирають ягоди цілими сім’ями. Особливо задоволені діти, які їдять полуниці досхочу. “Від кожного клієнта ми маємо зворотний зв’язок, — каже Микола Стецьків. — Скажімо, деякі сорти не пішли, а деяких будемо висаджувати більше. Уже вирощуємо 12 сортів, які плодоносять від травня до серпня, а якщо буде бабине літо — матимемо ягоди ще й у жовтні. Тож приїжджайте і восени”.
У господарстві росте понад 20 тисяч кущів. Щодня тут збирають до ста кілограмів ягід.
Марина МОРОЗ
Газета “Експрес” № 23 (9782) 7 – 14.06.2018

Читайте також: