Дрогобич талант хаб – як спосіб боротьби з кадровою кризою: у Дія Центрі відбувся круглий стіл з залученням освітян та представників бізнесу

15:40 25 Вересня 2024

Сьогодні не лише Дрогобич, але й вся Україна потерпає від кризи кваліфікованих кадрів. На це вплинули декілька факторів одночасно. Спочатку – епідемія ковіду, яка спровокувала жорсткі карантинні обмеження та дистанційне навчання. Згодом – повномасштабна війна, під час якої українська економіка втратила багато кваліфікованих кадрів – хтось долучився до лав ЗСУ, хтось виїхав за кордон, тікаючи від жорстокої реальності воєнного часу. Відтак український бізнес зіткнувся з болючою кадровою кризою. А молоді спеціалісти, які щойно завершили навчання, є недостатньо кваліфікованими – як свідчить практика вони отримують дипломи, маючи при цьому надто поверхневі знання в своїх спеціальностях.

Відтак працевлаштовуючи нових працівників, підприємства витрачають близько півроку на те, щоб навчити їх тонкощам професії.

У Дрогобичі цю проблему намагаються вирішувати завдяки локальному проекту КУ «Інституту міста Дрогобича» – з символічною назвою «Дрогобич талант хаб». Вчора, 24 вересня, у Дія Центрі Дрогобича відбувся круглий стіл, у якому взяло участь керівництво громади, представники освітньої сфери громади – директори ліцеїв та профтехучилищ, Донецького національного технічного університету, а також представники місцевого бізнесу, які зацікавлені у підвищенні якості освіти та підготовці якісних та кваліфікованих кадрів.

Проект «Дрогобич Талант Хаб» є локальним втіленням міністерської програми «Український світанок 4.0». Ця національна ініціатива спрямована на модернізацію освітньої системи та адаптацію її до вимог четвертої промислової революції.

Сьогодні ми спостерігаємо динамічний розвиток технологій та водночас – потреб ринку праці. Наші підприємства потерпають від кадрової кризи, бо не можуть знайти необхідних спеціалістів, а мусять самостійно навчати їх. Тому ми повинні робити все можливе, аби йти в ногу з часом, проводити необхідні заходи профорієнтації ще в школі, допомагати дітям обирати професію, надавати їм якісні знання та можливості для отримання практичного досвіду, щоб по завершенні навчання випускники наших закладів освіти були достатньо кваліфікованими» – наголосив під час круглого столу заступник міського голови Дрогобича Юрій Кушлик.

Під час заходу директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка ознайомив усіх зі змінами, які вимагає від освітніх закладів Міністерство освіти.

Дослідження, яке нещодавно провела Київська школа економіки, демонструє дефіцит кадрів серед інженерних та робітничих професій. Кожен третій роботодавець стикається з проблемою пошуку відповідних кадрів. А знання та навички випускників українських вузів не відповідають вимогам ринку праці. Львівщина перебуває в трійці лідерів за браком інженерних працівників» – відзначив Володимир Кондзьолка.

Серед найпопулярніших технічних вакансій сьогодні – механічна інженерія, штучний інтелект та кібербезпека.

Відтак потрібно вже сьогодні працювати над підвищенням якості освіти та налагодженням комунікації між освітніми закладами та працедавцями. Це планують робити з допомогою Дрогобич талант хабу, щоб впроваджувати інноваційні методи навчання та тісну співпрацю з бізнесом, стимулювати науково-дослідну діяльність та підтримувати стартапи, що в свою чергу сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості регіону та зменшуватиме відтік молоді і талановитих кадрів до великих міст.

Під час заходу освітні заклади презентували свої напрацювання та поділились проблемами – виїздом студентів за кордон та низькою мотивацією до працевлаштування в регіоні.

В свою чергу заклади освіти намагаються вдосконалювати свої підходи в роботі зі студентами, залучають іноземних партнерів, можливості для проходження практики та подальшого працевлаштування.

Донецький технічний університет, який лише заходить на місцевий освітній ринок, ініціював проведення конкурсу проектів між старшокласниками – «Смарт громада».

Ми дякуємо Дрогобицькій громаді, яка прийняла нас та працюємо над відновленням очного навчання. Адже виховати кваліфікованого інженера чи іншого технічного працівника онлайн неможливо. Сьогодні це проблема всієї країни. Щоб полегшити молодим людям вибір, ми ініціювали проведення конкурсу для виявлення та підтримки обдарованих дітей. Конкурс також стане можливістю для шкіл відкрити нові таланти та дати можливість проявитись дітям, які досі не розкрили свій потенціал» – розповів старший викладач кафедри інформатики та телекомунікацій ДНТУ Гліб Ступак.

Тематика проектів буде різною, але всі вони будуть пов’язані з інтерактивними платформами та розумними рішеннями.

Також в час війни не варто забувати про оборонні проекти, до інженерної розробки яких може долучатись сучасна молодь.

Під час круглого столу присутнім також презентували проект Дрогобицького механіко-технологічного фахового коледжу «Галицькі мейкери», який спрямований на підвищення інноваційного потенціалу та включає створення майстерень – осередків передових підходів до навчання у сферах STEAM.

Ми відкриті до співпраці. Як відділ освіти, так і директори шкіл, так і наші учні. Відкритими є заклади освіти, тож ми завжди раді всякій кооперації з профтехосвітою, вищою освітою та бізнесом – бо все це додаткові можливості для навчання, розвитку та практичного досвіду для дітей» – наголосив начальник відділу освіти Петро Шев’як.

Під час заходу також виступили директори Механіко-технологічного фахового коледжу, ВПУ №19, Коледжу нафти і газу, Ліцею №2, а також представники бізнесу.

Надалі у Дрогобичі планують сформувати кістяк Талант хабу, який працюватиме за напрямками та втіленням локальних заходів та інновацій у сфері освіти.

Перейти до вмісту